Składniki:
150 g. miękkiego masła
50 g. cukru pudru
150 g. mąki tortowej
75 g. mąki ryżowej
2 łyżeczki cukru waniliowego
Lukier:
- sok z malin (do różwego lukru)
- sok z cytryny (do białego lukru)
- cukier puder
Przygotowanie:
1. Masło miksować z cukrem pudrem przez
ok. 6 minut. Dosypać mąkę tortową i ryżową oraz cukier waniliowy. Miksować przez 3 minut. Z masy uformowac kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
2. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 1-2 cm. Za pomocą foremek wyciąć serduszka i wstawić do piekarnika ngrzanego do 180 stopni. Piec, aż ciasteczka zrobią się delikatnie złote.
Lukier:
Wymieszać sok z maliny z cukrem pudrem tak, by był bardzo kleisty, uzyskując w ten sposób różowy lukier. Tak samo postąpić z sokiem z cytryny. Lukrem polać ciasteczka.
Smacznego!
mmm.. pyszności ;)
OdpowiedzUsuńCzekam na zdjęcia, bo pysznie się zapowiada! :)
OdpowiedzUsuńNieduży wysiłek, a jak ładnie wyglądają :) jeśli chodzi o szary płaszczyk to kosztował 15zł i kupiłam go w lumpeksie, chyba rok temu :)
OdpowiedzUsuńStrasznie podoba mi się ten blog :)
OdpowiedzUsuńdodaje do obserwowanych i zapraszam do siebie :)
8dzientygodniaa.blogspot.com